Наказателно право

Порнографски материали в интернет. Защита.

Порнографски материали.

Порнографски материали, за съжаление се превръщат в често използвано средство за изнудване в свободната мрежа. С развитието й, все повече започнаха да се извършват и “онлайн престъпленията”. Едно от тях е именно разпространението на порнографски материали. В кантората зачестяват запитванията за защита при разпространение на голи и интимни снимки в интернет, което е и причината да напиша този материал.

Какво се разбира под порнографски материали?

Съгласно разпоредбата на чл. 93 от Наказателния кодекс, “порнографски материали” са изготвени по какъвто и да е начин, неприлични, неприемливи или несъвместими с обществения морал материали, чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице. Или по-просто казано: Всяко една снимка или клипче на което се вижда похотливо съдържание.

Nota Bene! “Порнографски материали” следва да се различават от еротично съдържание. Основната разлика е в това, че еротиката цели създаване на естетическа наслада от формите на тялото. Доколкото при порнографията се цели задоволяването на плътските потребности на зрителя.

Какви са наказанията за разпространението на порнографски материали?

На първо място като престъпление е предвидено предоставянето или събирането на информация за лице, ненавършило 18 годишна възраст с цел установяване на контакт за създаването на порнографски материали. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева. То може да бъде извършено, както чрез използването на интернет, така и чрез всякакви други начин.

Престъпление извършва и всяко едно лице, което създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материали. Това престъпление се наказва с лишаване от свобода до 1 година и глоба от 1000 до 3000 лв. Когато престъплението се извършва чрез интернет наказанието е лишаване от свобода до 2 години.

Наказанието е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 8 хиляди лева, когато:

  • за създаването на порнографските материали е използвано лице, ненавършило 18-годишна възраст, или лице, което изглежда като такова;
  • за създаването на порнографските материали е използвано лице, което не разбира свойството или значението на извършеното;
  • е извършено от две или повече лица;
  • е извършено повторно

Nota Bene! За да е налице това престъпление, деецът трябва да разпространява порнографски материали. Когато те се държат или набавят за лични цели е налице престъпление, единствено ако за създаването им е използвано лице, ненавършило 18 годишна възраст или прилича на такова!

Разпростренение на интимни снимки.

Как можем да потърсим защита?

Защита може да се потърси чрез сезирането на прокуратурата за извършено престъпление от общ характер. Ако в хода на разследването се установят данни за действително извършено престъпление, пострадалите имат право на обезщетение. То може да се претендира, както в хода на наказателното производство, така и отделно пред граждански съд.

Закрила е възможна и по гражданскоправен ред, когато деянието не представлява престъпление, но въпреки това са налице вреди. Такава защита може да се потърси на общо основание пред граждански съд, както и по административен ред пред Комисията за защита на личните данни. За да се потърси такава защита, обаче е важно лицето да може да бъде идентифицирано. Тоест, на съответните порнографски материали трябва да се вижда лицето му или да се виждат други идентифициращи го по категоричен начин белези като татуировки, белези, бенки и т.н. От Комисията може да се поиска и съответните порнографски материали да бъдат свалени от интернет пространството.

Nota Bene! Обикновено този тип казуси са свързани с разпространението на порнографски материали от бивш партньор. В тези случаи тяхното разпространение е обвързано с закани, заплахи, обиди или всякакви други форми на тормоз. В една такава хипотеза, обикновено сме изправени пред случай домашно насилие, за който писахме в предишния материал. Затова съветвам, ако пред вас е налице подобен казус, да потърсите специалист – добър адвокат по наказателно право, който да Ви съдейства.


Ако темата Ви се е сторила интересна, разгледайте блога за още подобни материали. Там ще намерите още теми в раздел “административно право”, както и в раздел: “наказателно право” .

Адвокат Петър Бозов

5/5 - (2 гласа)

1 thoughts on “Порнографски материали в интернет. Защита.

  1. Иван каза:

    По време на развода с вече бившата ми жена, тя е влязла в контакт с различни мъже като е изпращала нейни голи снимки, във видеочатове с маструбации и какво ли още не. Тъй като с нея имаме дете на 4 години вече, а както знаем закона е в полза на майката. Мога ли да използвам непристойното ѝ поведение като довод за лишаване на родителски права? Искам да си взема детето тъй като, тя не полага необходимите според мен грижи. Детето ми живее буквално в една стая. Една година вече от развода проблемите с нея не спират. Когато детето е болно тя търси лекарска помощ едва след като вдигна бесни скандали. Условията за живот при мен са много по-добри и социални и материални. Сега се е хванала с мъж 17години по-възрастен от нея който твърди, че няма сериозни намерения, а просто се забавлява. Мъкне детето с нея и си позволяват да го возят в камиони, бусове и колата на въпросния господин без детско столче и колани. Подробностите са много. Най-вече имам ли възможност да си взема детето като стъпя на моралния фактор. Комуникацията ѝ с различни мъже, дори по време на брака порнографските снимки които е изпращала в отчаянието си да намери някой да я осигури материално. Разполагам със скрийн шити на начина на живот на детето. Стаята която обитават при родителите ѝ на нея ѝ е и работно място. Лоша за боклук е в стаята където спи детето, сушат си дрехите в същата стая, разклонители в леглата и още куп други неща. Детето е със здравословни проблеми, включително в момента е на противоалергичен лекарства, а преди около месец два тя прибра котката на брат си. В жилището живеят още майка ѝ, баща ѝ и психично болният ѝ чичо. Дали всички тези подробности отразени със съответните доказателства биха ми помогнали при едно дело за промяна на попечетителството?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *