Административно право

Отказ от тест за алкохол и наркотици. Кога се отменя глобата?

Отказ от тест за алкохол и наркотици

Спрени сте за проверка от КАТ и се чудите как да процедирате? В този материал ще изясним последиците и кога можем да направим отказ от тест за алкохол и наркотици. В предишния материал изяснихме последиците от шофиране под въздействие на алкохол. Сега ще видим кога е възможно да се направи такъв отказ и как можем да се защитим.

Кога могат да ни спрат?

На първо място, съгласно специалната Наредба при проверка от КАТ тест за алкохол и наркотици може да ни бъде правен единствено при наличие на външни признаци. Изключение е единствено когато се касае за ПТП, където участниците задължително се изпробват. Както вече изяснихме в предходната публикация, задължително условие е лицето да бъде водач. Ако не управлявате автомобила, то отказ от тест за алкохол и наркотици ще бъде напълно законосъобразен. След това, всеки опитен адвокат ще направи всичко по силите си за оборването на акта в съда. Когато се касае за алкохол е достатъчно полицейският служител да потвърди, че е усетил мирис на алкохол. Когато обаче е налице съмнение за употреба на наркотици е нужно да се състави протокол, където детайлно се описва поведението на лицето.

Отказ от проверка за наркотици

Nota Bene! Съветвам всеки един, който е проверен за наркотици, да огледа хубаво протокола за проверката. Ако са налице разминавания от реалното поведение на водача – протоколът да се подпише с възражение.

Отказ от тест за алкохол и наркотици – какво следва?

Ако сте отказали тест на място с Дрегер или ДръгЧек, то полицейските служители ще съставят акт и талон за изследване. Ако проверката е извършена в населено място, ще имате на разположение до 45 минути да се явите за медицинско изследване или тест с доказателствен анализатор (по ваш избор). Ако проверката е извършена извън населено място или извън населеното място, в което се намира мястото за изследване, срокът ще е до 120 минути. При даването на отрицателна проба за наркотици или проба за алкохол до 0.5 промила, актът ще отпадне автоматично. Дори и да не отпадне автоматично, то ще бъде отменен от съда със съдействието на добър адвокат по административно право.

Nota Bene! Шофирането след употребата на наркотици винаги е престъпление. Затова и моят съвет, ако сте употребявали наркотици, е да не правите допълнителна проба.

Каква е санкцията?

Ако откажете тест за алкохол и наркотици се налага глоба в размер на 2000 лв. и 24 месеца лишаване от свидетелство за управление на МПС. До скоро практиката беше спорна дали при два отказа едновременно следва да се наложи 1 или 2 санкции. Това се разреши с Тълкувателно решение №13 от 20.12.2021 г. по Тълкувателно дело № 1/2021 г. Въпросното решение гласи, че при отказ от тест за алкохол и наркотици едновременно следва да се наложат 2 санкции. Сега, водачът следва да плати глоба в размер на 4000 лв. и да му бъде отнета книжката за 48 месеца. Доколко е правилно това разрешение не е предмет на обсъждане, то е в сила и е задължително за спазване.

При установено нарушение по чл. 174, ал.3 от ЗДвП (отказ от тест за алкохол и наркотици) се отнема книжката на място! Заедно с отнемането й, следва да бъде връчена и Заповед за прилагане на административна мярка (ЗПАМ). Тя подлежи на самостоятелно обжалване в 14 дневен срок. Срокът на тази мярка е до 18 месеца или до разрешаване на въпроса с вината на лицето, извършило нарушението. При успешно обжалване на наказателното постановление, водачът има право на обезщетение за времето през което е действала тази мярка. При неуспешно – срокът, в който се е прилагала, се приспада от времето наказанието (24 месеца). По този начин лицето започва изтърпяване на наказанието още от момента на проверката.

Практиката на съда при отказ от тест за алкохол и наркотици.

Непрекъснато получавам запитвания с въпроса какъв е шансът за отмяна на наказателното постановление? Самият въпрос е труден за отговор и зависи от много фактори. Необходимо е и детайлно запознаване с всеки отделен казус. От създаването на тази норма в ЗДвП до края на 2021 г. има над 12 000 съдебни дела. При по-малко от 2000 от тях се отменя наказателното постановление. Това означава, че делата са сложни за работа и е нужно по тях да работи адвокат, познаващ в детайли практиката. Самият аз съм се запознал с всяко едно съдебно решение. За услеснение на обикновените хора, по-долу съм обобщил и приготвил основанията, при които най-често тези наказателни постановления се отменят.

Nota Bene! Ако имате съмнение, че вашият отказ от тест за алкохол и наркотици попада в някоя от тези хипотези, не се притеснявайте да ме потърсите за консултация!

Най-честите основания, при които се отменя наказателното постановление за отказ от тест за алкохол и наркотици.

 • Формални основания. Това представляват пороци при създаването на документите. Начинът, по който е описано нарушението, липса на подпис и др. Те трудно могат да бъдат установени от хора, които нямат юридическо образование.
 • Лицето не е управлявало автомобила по време на проверката. МПС-то е било паркирано. Изминал е значителен период от момента на ПТП. Лицето е проверено на път, който не е отворен за обществено ползване и др.
 • Даден е недостатъчен срок за явяване за изследване. Не е аргументиран защо се дава срок по-малък от максималния. Даден е срок за явяване за населено място, а проверката е извършена извън и др.
 • Наказателното постановление не е издадено в срок. Издадено е същия ден. Издадено е в срока за възражения по акта. Издадено е повече от 6 месеца след извършването на проверката. Издадено е след давностния срок от 3 години.
 • Липсват доказателства за нарушението. Доказателствата, на които се основава, са опорочени. Полицейските служители не си спомнят нищо от проверката и др.
 • Водачът е пожелал друг вид изследване, но не му е било осигурено. Това е хипотезата, при която водачът е пожелал тест с доказателствен анализатор, а са му издали талон за медицинско изследване.
 • Тестът (Дрегер или Дръгчек) не е бил в изправност. Водачът е направил множество опити за изследване, но неуспешни.
 • Налице са проблеми при вземането на пробата в лабораторията. Отказът за изследване в медицинската лаборатория не е бил установен по законоустановения ред. Не е попълнена нужната документация. Пробата не е взета по причини, независещи от лицето и др.

Това са само част от най-честите основания за отпадането на НП. Съдебната практика познава и множество други причини, довели до отпадането на глобата. С цел краткост, не са посочени. Моят съвет е винаги да се обърнете към адвокат, който да  съдейства, след запознаване с казуса и документацията по него.

Nota Bene! За издадените Наказателни постановления до 23.12.2021 г. срокът за обжалване е 7-дневен. След тази дата, срокът е 14-дневен. Независимо от това, колкото по-рано се потърси опитен адвокат, толкова по-добре.

 

4.7/5 - (40 гласа)

30 thoughts on “Отказ от тест за алкохол и наркотици. Кога се отменя глобата?

 1. Милена Константинова каза:

  Здравейте, на сина ми му отнеха книжката за отказ за изследване за наркотици. При проверката не му е съставен протокол, а в акта е записано, че е бил във видимо неадекватно състояние, което не е вярно, ни за съжаление той е без свидетели. Има ли възможност за обжалване и какви са реалните шансове за отпадане на наказанието?

  1. Здравейте,
   Несъставянето на протокол, само по себе си, е процесуално нарушение. Независимо от липсата на свидетели е възможно да бъде доказан този факт, особено ако патрулният автомобил е бил снабден с камера. Относно възможността за обжалване и шанса за отпадане на санкцията не мога да дам отговор, единствено въз основата на тези факти. Ако желаете, потърсете ме в работно време чрез някоя от контактни форми. Поздрави!

 2. Милен каза:

  Отнеха ми книжката преди 3 години за отказ от наркотици и бонус ми лепнаха и алкохол и после ме извъртяха с ела се подпишеш и ей ти за алкохол амъ що никой не ми е искал …. .ми незнам, той колегата бе одговора на катаджията . А колегата който ме спря вършеше услуга на колега и съсед с който тръгна бившата ми . И от злоба го нави да ме подредят. И ме съсипа с това . 3 години ходя по мъките и понасям заради некоректни адвокати и като цяло . Цялото ми дело е като пример за некомпетентни и продажни от полицая който ме спря и адвокат 1/ после 2 и съдията
  След това и в София 3 ти който само ми взе една голяма сума и обещание да върне делото За да получа справедлив процес . И нищо не направи а сега и не ми вдига телефона си дори . Сега отново при 4 ти понеже след становището на ВАС след 2021 и това че вече са 2 престъпления . Тогава по смисъла на това решение не трябва ли да отпадне моята присъда за 4 години която съм бил получил преди това . Също така законът явно е бил различен в Бургас от други градове в БГ кадето са го смятали за едно а не две престъпления … А всъщност аз нито бях дрогиран нито пък пиян и отидох да дам кръв но заради 3/4 Мин закъснение ми отказаха и сестрата закарах на делото но съдията реши че съм виновен адвоката ми мълча и никаква защита и дори ми отнеха на мен заключителната ми дума преди да затворят делото.. и нямало време каза адвоката ми и че закъснявал за други дело и така приключи всичко . На 2ра с друг адвокат и той отново нищо и отново нарочно
  и ме довърши . И от там само пари и нерви и от НАП ме изнудиха да заплатя 4000 че на ЧСИ щели ме дадът ,платих ги И до главния Гешев изпра

  молба за възобновяване имам но отговор не ми е даден а минаха 6 месеца и няма и да има вероятно .Не мога да се примеря с това нагласено дело и то така явно .И пак при адвокат отидох за отговор отпада или не оставащата 1 г и малко . И той не знаел и гледал четял законите но сложен казус било това …И в крайна сметка ….. Прогнила съдебна система противоречиви закони продажни ченгета ,нелоялни и подмолни” адвокати ” измамници с тапия за юристи и никаква справедливост. А за 3 г ми се съсипа и живот и работа и здраве и от вкъщи не излизам че бях счупил и двата крака и не мога да вървя дълго .

 3. Милен Русинов каза:

  Здравейте . Отнеха ми книжката през 2019 за отказ дръг тест и като бонус ми добавиха и алкохол .Отидох да дам кръв но ми отказаха заради това че съм закъснял с 5 мин . И от там 1/2 инстанция 2 адвоката смених и двамата ме закопаха . И така за 4 г без книжка . От нап ме изнудиха да платя 4000 лв и ги платих . Не бях дрогиран а алкохол не съм пил от 8 г . Искам да ви попитам . След като ВАС излизе с решение през 2021 и се считат за 2 е отделни нарушения . Може ли да ми отпадне в моят случай при заварено положение оставащата една година от 4 г срок . На основание че преди 2021г е била неправдоподобна присъдата понеже излиза че в Бургас и в Стара Загора например законът е бил различен защото там една е била присъдата а в Бургас 2 или в моят случай 2 е . Брагодаря предваритно

  1. Здравейте, за съжаление, при потвърдено на две инстанции наказателно постановление, единственият начин за отмяната му е възобновяване на административнонаказателното производство.

   1. Милен каза:

    Благодаря за отговора адвокат Бозов . Именно с тази идея бях насочен към адвокат в София който ми поиска 3000 лв авансово и които платих веднага ,но в крайна сметка нищо не се случи освен това че написа една молба до главният прокурор с молба за възобновяване на делото . Дори не съм сигурен дали наистина има подадена такава молба или просто и за това съм бил измамен. Имам и молбата и фактура за заплатените 3000 лв на адвоката в София . Остава още година от наказанието ми но не мога да се примеря с това и още търся справедливост и друго решение . Между другото от главният прокурор по молбата за възобновяване една година почти отговор няма . Ако според вас може да се намери решение мога да дойда лично с всички документи. С уважение : Милен

    1. Здравейте, за конкретни действия, не се притеснявайте да ме потърсите чрез някоя от формите за контакт!
     Поздрави!

 4. Мария Кънева каза:

  Здравейте!Отнеха ми свидетелството за управление и ми спряха колата от движение за 6 месеца-това постановление ми го връчиха поради положителна проба за наркотици(именно кокаин).Какво следва отсега нататък?Дадох кръвна проба,която все още не е излязла,а минаха 2 месеца вече…..Какви трябва да са моите действия оттук нататък?

  1. Здравейте, развитието на казуса Ви, зависи от резултатите от кръвната проба. Ако е положителна, то предстои повдигане на обвинение по чл. 343б, ал.3 от НК. Ако е отрицателна – връщане на книжката. И при двата варианта Ви е необходим адвокат, тъй като в единия случай срещу вас ще се води наказателно дело, а в другия – имате право на обезщетение. Ако желаете повече информация, не се колебайте да се свържете с мен. Поздрави!

 5. Петя каза:

  Здравейте, отнеха ми СУМПС и спряха колата от движение заради положожителна проба за алкохол.Дадох кръвна проба, резултата от нея е 0.83 промила. Мога ли да искам повторна проба, в избрана от мен лаборатория и изобщо как следва да процедирам?

  1. Здравейте, законът Ви позволява да поискате за своя сметка повторно изследване на дадените проби, в едноседмичен срок след връчването на наказателното постановление, но само ако не са изминали 3 месеца, когато се касае за алкохол и 12 месеца, когато става въпрос за наркотици. Ако желаете повече информация за вариантите Ви за защита, не се колебайте да ме потърсите. Поздрави!

   1. Александър каза:

    Здравейте, спря ме патрул на Кат… Отказах тест за алкохол и отказах да подпиша каквито и да е документи.. Прибрах ми книжката и не ми дадоха никъкви документи нито протокол… Абсолютно нищо… Как следва да постъпя от тук нататък?

 6. Милен каза:

  Адвокат Бозов благода ви за отговора . Именно с тази цел бях насочен към адвокат в София които ми обеща че ще бъде възобновено и ми поиска 3000 лв авансов хонорар и които му заплатих веднага срещу издадена от него фактура за сумата . В крайна сметка нищо не се случи и нищо не направи само една молба до главният прокурор на България за възобновяване написа . Която всъщност не се знае дали е реална или поредната му измама,понеже почти година от подаването и отговор няма . Не мога да се примиря с това не справедливо наказание . И макар че съм обезверен и сломен все още търся някакво различно решение и справедливост . Ако имате интерес мога да дойда лично с всички документи . Благодаря с уважение : Милен .

 7. Карина каза:

  Здравейте, отнеха ми книжката след отказ да се подложа на Drug check, наказателното постановление е 2г. Лишаване от свидетелство и 2000лв. глоба както и 12т. От талона, като до преди това нямам отнемани точки за каквото и да било.
  Въпросът ми е, трябва ли да се записвам на шофьорски курс и да се явявам на теоретичен изпит и психо тест, за да възвърна свидетелство си?
  Информацията е много разнопосочна и всички вдигат рамене, казват посъветвайте се с адвокат, някъде пише, че ако книжката е отнета за 2г. Или над 2г. Трябва да се полага изпит преди връщане на свидетелството.
  Искам да изкарам курса (ако трябва да мина през такъв)2-3месеца преди да е изтекло наказанието, за да мога да си взема книжката на датата на която ми изтича наказанието, но не знам това също законно ли е ако съм с отнети права, ще ви бъда благодарна, ако можете да ми дадете повече информация по моят казус.

 8. Miki каза:

  преди 2 години нямах книжка отказах нарко тест сега вече като имам книжка и ако откажа отново нарко тест възможно ли е да ме съдят

 9. Milen каза:

  Zdraveite ako moje da popitam pri katastrova ot moq strana otkazah I 2ta testa nikakvi dukomenti ne poluchih I veche Nad 2 meseca ne polochavam nikakvi dokumenti misla che tova ne e normalno

  1. Здравейте, необходима е повече информация по казуса Ви, за да мога да дам пълно и точно становище. Не се притеснявайте да ме потърсите по телефона.
   Поздрави!

 10. George каза:

  Здравейте!
  След въпрасните две години нужен ли е психотест преди да се стобием със свидетелството си за управление но ПМС

  1. Здравейте, необходимо е да се направи психотест, за да си вземе свидетелството за управление на МПС.
   Поздрави!

 11. Кирил каза:

  Здравейте,
  Ако откажа тест Дръгчек за наркотици,но нямам проблем да дам кръв за такива,взима ли се и урина и защо,тъй като в урината каквито и да е било субстанции имат наличие много дълго време!Не употребявам никакви наркотици,но взимам СБД масло(швейцарско),заради псически проблем,в което е възможно наличие на ТХЦ със стойност от лабораторни изследвания 0,02% каквато е и европейската директива за разрешено количество на ТХЦ в СБД продукти.Продуктът има и лабораторни изследвания и от производитела за Алфа9 и Алфа8 ТХЦ гарантирано под,0,03%!Другия ми въпрос е ако откажа дръгчек,но отида на кръв лежа ли 24 часа,взимат ли ми книжката до излизане на изследването и спират ли ми колата от движение!Благодаря!

 12. Alex каза:

  Здравейте, адвокат Бозов!
  При отнето СУМПС по реда на чл. 174 при отказ на водача за тест за наркотици и след изтичане на 2-годишния срок, бихте ли внесли яснота какво е необходимо да се направи преди получаване на СУМПС отново?
  Ако правилно разбирам, необходимо е водачът предварително да направи психотест, с резултата от който да се яви в КАТ, така ли е?
  Отнети ли са на водача контролни точки в следствие на административното нарушение и нужно ли е да се възстановят до максималния брой преди получаване на СУМПС?
  Благодаря ви много за отделеното време и помощта!

 13. Борислав Любенов каза:

  Здравейте гн. Бозов.. на 20.04.2023 бях аварирал в насрещна лента тъйкато исках да прибутам колата до голяма улица за да мога на другият ден да я нятоваря на хенга.. когато я оставих още не бях пил
  За 30/40 минути изпих 60/70 грама луиски тъйкато имах рожден ден и гостито като си тръгна реших с приятел да ми помогне да я избутам от насрещтното.. бях седнал в колата и докато зглабях ключа патрулката спря и ми поиска документи.. не ги бях взел защото нямах намерение да карам.. казах им че съм пил и те със заплахи ме накараха против волята ми да обърна колата.. извадих телефона за да снимам клип как ме карат да го направя но ми го взеха..
  След като няколко пъти колата угасна я обърнах и ме накараха да духам.. 0.95 и ми взеха книжката като във фиша пише че колата престоява в насрещното а във акта че съм карал в нетрезво състояние… те ме накараха на сила да я обърна против волята ми… как да постъпя сега???
  Благодаря.

 14. Александър Цанев каза:

  Моят случай е малко по-различен. Получих инфаркт и упойката, която използваха за поставянето на 3 стенда и операцията е фентанил. Знам че е опиоид и ще излезе на дръгчека затова отказах тест (беше в 1.00 сутринта и не можах да се консултирам с адвокат) впоследствие разбрах че е било грешка. Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам ?

 15. Николай Нихтянов каза:

  Моля за малко помощ гн Бозов.Трябвами добър Адвокат в област Бургас .Предварително благодаря

 16. Mitaka каза:

  Zdravite. Stava vuprost za chovek koito ne e v dvijenie s mps. Stoi na parking. Policiqta idva i. Go kara da go pridruji do rpu da mu napravqt test za alkohol i narkotici. Toi otkazva i mu vzimat knijkata ima i svideteli i kameri koito pokazvat che toi e stoi s isgasen dvigatel na samiqt parking kakvo bi sledvalo

 17. Иван каза:

  Здравейте, имаше слухове, че ще въведат закон, който позволява на водач, на който му е отнета книжката след отказ от тест, след изтичане на две годишния срок да има право да си вземе книжката обратно без да е задължен да плаща глобата на момента. Въведен ли е този закон?

  1. Здравейте. Неплащане на глоба не трябва да води до лишаването Ви от правоуправление. Имах подобен случай преди време – КАТ София върнаха книжката на лицето, без да плати глобата от 2000 лв., която в неговия случай беше непосилна. Следователно и другите отдели на пътна полиция трябва да процедират по този начин и Ви съветвам да настоявате за правата си. Поздрави, адв. Бозов

 18. Милен каза:

  Отнеха ми книжката през 2019 за отказ на дръг тест. Искам да попитам, тази глоба има ли давност? Ако има след колко време изчезва..?

 19. Светлин Цеков каза:

  Здравейте. Книжката ми бе отнета след отказ за тест за наркотици, като самото задържане и приканване за тест се случиха над час след като аз съм слязъл от колата. Имам ли шанс за възстановяване на шофьорски права?

 20. Иванов каза:

  Имат ли право да изискват от мен да правя тест за алкохол и наркотици, ако колата не е била в движение( на колонка на бензиностанция при зареждане. Аз дори в момента се намирах извън колата вървейки към касата)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *