Административно право

Отказ от тест за алкохол и наркотици. Кога се отменя глобата?

Отказ от тест за алкохол и наркотици

Спрени сте за проверка от КАТ и се чудите как да процедирате? В този материал ще изясним последиците и кога можем да направим отказ от тест за алкохол и наркотици. В предишния материал изяснихме последиците от шофиране под въздействие на алкохол. Сега ще видим кога е възможно да се направи такъв отказ и как можем да се защитим.

Кога могат да ни спрат?

На първо място, съгласно специалната Наредба при проверка от КАТ тест за алкохол и наркотици може да ни бъде правен единствено при наличие на външни признаци. Изключение е единствено когато се касае за ПТП, където участниците задължително се изпробват. Както вече изяснихме в предходната публикация, задължително условие е лицето да бъде водач. Ако не управлявате автомобила, то отказ от тест за алкохол и наркотици ще бъде напълно законосъобразен. След това, всеки опитен адвокат ще направи всичко по силите си за оборването на акта в съда. Когато се касае за алкохол е достатъчно полицейският служител да потвърди, че е усетил мирис на алкохол. Когато обаче е налице съмнение за употреба на наркотици е нужно да се състави протокол, където детайлно се описва поведението на лицето.

Отказ от проверка за наркотици

Nota Bene! Съветвам всеки един, който е проверен за наркотици, да огледа хубаво протокола за проверката. Ако са налице разминавания от реалното поведение на водача – протоколът да се подпише с възражение.

Отказ от тест за алкохол и наркотици – какво следва?

Ако сте отказали тест на място с Дрегер или ДръгЧек, то полицейските служители ще съставят акт и талон за изследване. Ако проверката е извършена в населено място, ще имате на разположение до 45 минути да се явите за медицинско изследване или тест с доказателствен анализатор (по ваш избор). Ако проверката е извършена извън населено място или извън населеното място, в което се намира мястото за изследване, срокът ще е до 120 минути. При даването на отрицателна проба за наркотици или проба за алкохол до 0.5 промила, актът ще отпадне автоматично. Дори и да не отпадне автоматично, то ще бъде отменен от съда със съдействието на добър адвокат по административно право.

Nota Bene! Шофирането след употребата на наркотици винаги е престъпление. Затова и моят съвет, ако сте употребявали наркотици, е да не правите допълнителна проба.

Каква е санкцията?

Ако откажете тест за алкохол и наркотици се налага глоба в размер на 2000 лв. и 24 месеца лишаване от свидетелство за управление на МПС. До скоро практиката беше спорна дали при два отказа едновременно следва да се наложи 1 или 2 санкции. Това се разреши с Тълкувателно решение №13 от 20.12.2021 г. по Тълкувателно дело № 1/2021 г. Въпросното решение гласи, че при отказ от тест за алкохол и наркотици едновременно следва да се наложат 2 санкции. Сега, водачът следва да плати глоба в размер на 4000 лв. и да му бъде отнета книжката за 48 месеца. Доколко е правилно това разрешение не е предмет на обсъждане, то е в сила и е задължително за спазване.

При установено нарушение по чл. 174, ал.3 от ЗДвП (отказ от тест за алкохол и наркотици) се отнема книжката на място! Заедно с отнемането й, следва да бъде връчена и Заповед за прилагане на административна мярка (ЗПАМ). Тя подлежи на самостоятелно обжалване в 14 дневен срок. Срокът на тази мярка е до 18 месеца или до разрешаване на въпроса с вината на лицето, извършило нарушението. При успешно обжалване на наказателното постановление, водачът има право на обезщетение за времето през което е действала тази мярка. При неуспешно – срокът, в който се е прилагала, се приспада от времето наказанието (24 месеца). По този начин лицето започва изтърпяване на наказанието още от момента на проверката.

Практиката на съда при отказ от тест за алкохол и наркотици.

Непрекъснато получавам запитвания с въпроса какъв е шансът за отмяна на наказателното постановление? Самият въпрос е труден за отговор и зависи от много фактори. Необходимо е и детайлно запознаване с всеки отделен казус. От създаването на тази норма в ЗДвП до края на 2021 г. има над 12 000 съдебни дела. При по-малко от 2000 от тях се отменя наказателното постановление. Това означава, че делата са сложни за работа и е нужно по тях да работи адвокат, познаващ в детайли практиката. Самият аз съм се запознал с всяко едно съдебно решение. За услеснение на обикновените хора, по-долу съм обобщил и приготвил основанията, при които най-често тези наказателни постановления се отменят.

Nota Bene! Ако имате съмнение, че вашият отказ от тест за алкохол и наркотици попада в някоя от тези хипотези, не се притеснявайте да ме потърсите за консултация!

Най-честите основания, при които се отменя наказателното постановление за отказ от тест за алкохол и наркотици.

 • Формални основания. Това представляват пороци при създаването на документите. Начинът, по който е описано нарушението, липса на подпис и др. Те трудно могат да бъдат установени от хора, които нямат юридическо образование.
 • Лицето не е управлявало автомобила по време на проверката. МПС-то е било паркирано. Изминал е значителен период от момента на ПТП. Лицето е проверено на път, който не е отворен за обществено ползване и др.
 • Даден е недостатъчен срок за явяване за изследване. Не е аргументиран защо се дава срок по-малък от максималния. Даден е срок за явяване за населено място, а проверката е извършена извън и др.
 • Наказателното постановление не е издадено в срок. Издадено е същия ден. Издадено е в срока за възражения по акта. Издадено е повече от 6 месеца след извършването на проверката. Издадено е след давностния срок от 3 години.
 • Липсват доказателства за нарушението. Доказателствата, на които се основава, са опорочени. Полицейските служители не си спомнят нищо от проверката и др.
 • Водачът е пожелал друг вид изследване, но не му е било осигурено. Това е хипотезата, при която водачът е пожелал тест с доказателствен анализатор, а са му издали талон за медицинско изследване.
 • Тестът (Дрегер или Дръгчек) не е бил в изправност. Водачът е направил множество опити за изследване, но неуспешни.
 • Налице са проблеми при вземането на пробата в лабораторията. Отказът за изследване в медицинската лаборатория не е бил установен по законоустановения ред. Не е попълнена нужната документация. Пробата не е взета по причини, независещи от лицето и др.

Това са само част от най-честите основания за отпадането на НП. Съдебната практика познава и множество други причини, довели до отпадането на глобата. С цел краткост, не са посочени. Моят съвет е винаги да се обърнете към адвокат, който да  съдейства, след запознаване с казуса и документацията по него.

Nota Bene! За издадените Наказателни постановления до 23.12.2021 г. срокът за обжалване е 7-дневен. След тази дата, срокът е 14-дневен. Независимо от това, колкото по-рано се потърси опитен адвокат, толкова по-добре.

 

4.7/5 - (39 votes)

Related Posts

20 thoughts on “Отказ от тест за алкохол и наркотици. Кога се отменя глобата?

 1. Милена Константинова каза:

  Здравейте, на сина ми му отнеха книжката за отказ за изследване за наркотици. При проверката не му е съставен протокол, а в акта е записано, че е бил във видимо неадекватно състояние, което не е вярно, ни за съжаление той е без свидетели. Има ли възможност за обжалване и какви са реалните шансове за отпадане на наказанието?

  1. Здравейте,
   Несъставянето на протокол, само по себе си, е процесуално нарушение. Независимо от липсата на свидетели е възможно да бъде доказан този факт, особено ако патрулният автомобил е бил снабден с камера. Относно възможността за обжалване и шанса за отпадане на санкцията не мога да дам отговор, единствено въз основата на тези факти. Ако желаете, потърсете ме в работно време чрез някоя от контактни форми. Поздрави!

 2. Милен каза:

  Отнеха ми книжката преди 3 години за отказ от наркотици и бонус ми лепнаха и алкохол и после ме извъртяха с ела се подпишеш и ей ти за алкохол амъ що никой не ми е искал …. .ми незнам, той колегата бе одговора на катаджията . А колегата който ме спря вършеше услуга на колега и съсед с който тръгна бившата ми . И от злоба го нави да ме подредят. И ме съсипа с това . 3 години ходя по мъките и понасям заради некоректни адвокати и като цяло . Цялото ми дело е като пример за некомпетентни и продажни от полицая който ме спря и адвокат 1/ после 2 и съдията
  След това и в София 3 ти който само ми взе една голяма сума и обещание да върне делото За да получа справедлив процес . И нищо не направи а сега и не ми вдига телефона си дори . Сега отново при 4 ти понеже след становището на ВАС след 2021 и това че вече са 2 престъпления . Тогава по смисъла на това решение не трябва ли да отпадне моята присъда за 4 години която съм бил получил преди това . Също така законът явно е бил различен в Бургас от други градове в БГ кадето са го смятали за едно а не две престъпления … А всъщност аз нито бях дрогиран нито пък пиян и отидох да дам кръв но заради 3/4 Мин закъснение ми отказаха и сестрата закарах на делото но съдията реши че съм виновен адвоката ми мълча и никаква защита и дори ми отнеха на мен заключителната ми дума преди да затворят делото.. и нямало време каза адвоката ми и че закъснявал за други дело и така приключи всичко . На 2ра с друг адвокат и той отново нищо и отново нарочно
  и ме довърши . И от там само пари и нерви и от НАП ме изнудиха да заплатя 4000 че на ЧСИ щели ме дадът ,платих ги И до главния Гешев изпра

  молба за възобновяване имам но отговор не ми е даден а минаха 6 месеца и няма и да има вероятно .Не мога да се примеря с това нагласено дело и то така явно .И пак при адвокат отидох за отговор отпада или не оставащата 1 г и малко . И той не знаел и гледал четял законите но сложен казус било това …И в крайна сметка ….. Прогнила съдебна система противоречиви закони продажни ченгета ,нелоялни и подмолни” адвокати ” измамници с тапия за юристи и никаква справедливост. А за 3 г ми се съсипа и живот и работа и здраве и от вкъщи не излизам че бях счупил и двата крака и не мога да вървя дълго .

 3. Милен Русинов каза:

  Здравейте . Отнеха ми книжката през 2019 за отказ дръг тест и като бонус ми добавиха и алкохол .Отидох да дам кръв но ми отказаха заради това че съм закъснял с 5 мин . И от там 1/2 инстанция 2 адвоката смених и двамата ме закопаха . И така за 4 г без книжка . От нап ме изнудиха да платя 4000 лв и ги платих . Не бях дрогиран а алкохол не съм пил от 8 г . Искам да ви попитам . След като ВАС излизе с решение през 2021 и се считат за 2 е отделни нарушения . Може ли да ми отпадне в моят случай при заварено положение оставащата една година от 4 г срок . На основание че преди 2021г е била неправдоподобна присъдата понеже излиза че в Бургас и в Стара Загора например законът е бил различен защото там една е била присъдата а в Бургас 2 или в моят случай 2 е . Брагодаря предваритно

  1. Здравейте, за съжаление, при потвърдено на две инстанции наказателно постановление, единственият начин за отмяната му е възобновяване на административнонаказателното производство.

   1. Милен каза:

    Благодаря за отговора адвокат Бозов . Именно с тази идея бях насочен към адвокат в София който ми поиска 3000 лв авансово и които платих веднага ,но в крайна сметка нищо не се случи освен това че написа една молба до главният прокурор с молба за възобновяване на делото . Дори не съм сигурен дали наистина има подадена такава молба или просто и за това съм бил измамен. Имам и молбата и фактура за заплатените 3000 лв на адвоката в София . Остава още година от наказанието ми но не мога да се примеря с това и още търся справедливост и друго решение . Между другото от главният прокурор по молбата за възобновяване една година почти отговор няма . Ако според вас може да се намери решение мога да дойда лично с всички документи. С уважение : Милен

    1. Здравейте, за конкретни действия, не се притеснявайте да ме потърсите чрез някоя от формите за контакт!
     Поздрави!

 4. Мария Кънева каза:

  Здравейте!Отнеха ми свидетелството за управление и ми спряха колата от движение за 6 месеца-това постановление ми го връчиха поради положителна проба за наркотици(именно кокаин).Какво следва отсега нататък?Дадох кръвна проба,която все още не е излязла,а минаха 2 месеца вече…..Какви трябва да са моите действия оттук нататък?

  1. Здравейте, развитието на казуса Ви, зависи от резултатите от кръвната проба. Ако е положителна, то предстои повдигане на обвинение по чл. 343б, ал.3 от НК. Ако е отрицателна – връщане на книжката. И при двата варианта Ви е необходим адвокат, тъй като в единия случай срещу вас ще се води наказателно дело, а в другия – имате право на обезщетение. Ако желаете повече информация, не се колебайте да се свържете с мен. Поздрави!

 5. Петя каза:

  Здравейте, отнеха ми СУМПС и спряха колата от движение заради положожителна проба за алкохол.Дадох кръвна проба, резултата от нея е 0.83 промила. Мога ли да искам повторна проба, в избрана от мен лаборатория и изобщо как следва да процедирам?

  1. Здравейте, законът Ви позволява да поискате за своя сметка повторно изследване на дадените проби, в едноседмичен срок след връчването на наказателното постановление, но само ако не са изминали 3 месеца, когато се касае за алкохол и 12 месеца, когато става въпрос за наркотици. Ако желаете повече информация за вариантите Ви за защита, не се колебайте да ме потърсите. Поздрави!

   1. Александър каза:

    Здравейте, спря ме патрул на Кат… Отказах тест за алкохол и отказах да подпиша каквито и да е документи.. Прибрах ми книжката и не ми дадоха никъкви документи нито протокол… Абсолютно нищо… Как следва да постъпя от тук нататък?

 6. Милен каза:

  Адвокат Бозов благода ви за отговора . Именно с тази цел бях насочен към адвокат в София които ми обеща че ще бъде възобновено и ми поиска 3000 лв авансов хонорар и които му заплатих веднага срещу издадена от него фактура за сумата . В крайна сметка нищо не се случи и нищо не направи само една молба до главният прокурор на България за възобновяване написа . Която всъщност не се знае дали е реална или поредната му измама,понеже почти година от подаването и отговор няма . Не мога да се примиря с това не справедливо наказание . И макар че съм обезверен и сломен все още търся някакво различно решение и справедливост . Ако имате интерес мога да дойда лично с всички документи . Благодаря с уважение : Милен .

 7. Карина каза:

  Здравейте, отнеха ми книжката след отказ да се подложа на Drug check, наказателното постановление е 2г. Лишаване от свидетелство и 2000лв. глоба както и 12т. От талона, като до преди това нямам отнемани точки за каквото и да било.
  Въпросът ми е, трябва ли да се записвам на шофьорски курс и да се явявам на теоретичен изпит и психо тест, за да възвърна свидетелство си?
  Информацията е много разнопосочна и всички вдигат рамене, казват посъветвайте се с адвокат, някъде пише, че ако книжката е отнета за 2г. Или над 2г. Трябва да се полага изпит преди връщане на свидетелството.
  Искам да изкарам курса (ако трябва да мина през такъв)2-3месеца преди да е изтекло наказанието, за да мога да си взема книжката на датата на която ми изтича наказанието, но не знам това също законно ли е ако съм с отнети права, ще ви бъда благодарна, ако можете да ми дадете повече информация по моят казус.

 8. Miki каза:

  преди 2 години нямах книжка отказах нарко тест сега вече като имам книжка и ако откажа отново нарко тест възможно ли е да ме съдят

 9. Milen каза:

  Zdraveite ako moje da popitam pri katastrova ot moq strana otkazah I 2ta testa nikakvi dukomenti ne poluchih I veche Nad 2 meseca ne polochavam nikakvi dokumenti misla che tova ne e normalno

  1. Здравейте, необходима е повече информация по казуса Ви, за да мога да дам пълно и точно становище. Не се притеснявайте да ме потърсите по телефона.
   Поздрави!

 10. George каза:

  Здравейте!
  След въпрасните две години нужен ли е психотест преди да се стобием със свидетелството си за управление но ПМС

  1. Здравейте, необходимо е да се направи психотест, за да си вземе свидетелството за управление на МПС.
   Поздрави!

 11. Кирил каза:

  Здравейте,
  Ако откажа тест Дръгчек за наркотици,но нямам проблем да дам кръв за такива,взима ли се и урина и защо,тъй като в урината каквито и да е било субстанции имат наличие много дълго време!Не употребявам никакви наркотици,но взимам СБД масло(швейцарско),заради псически проблем,в което е възможно наличие на ТХЦ със стойност от лабораторни изследвания 0,02% каквато е и европейската директива за разрешено количество на ТХЦ в СБД продукти.Продуктът има и лабораторни изследвания и от производитела за Алфа9 и Алфа8 ТХЦ гарантирано под,0,03%!Другия ми въпрос е ако откажа дръгчек,но отида на кръв лежа ли 24 часа,взимат ли ми книжката до излизане на изследването и спират ли ми колата от движение!Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *