Наказателно право

ВКС: Не е задължително отнемане на шофьорска книжка при престъпления по транспорта.

Отнемане на шофьорска книжка.

Новото тълкувателно решение.

Не е абсолютно задължение за съда да наказва шофьорите, извършили транспортно престъпление, с отнемане на шофьорска книжка. Това гласи ново Тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което бе постановено по искане на главния прокурор. То влиза в сила от 17.04.2023 г. и е задължително за изпълнение от всички български съдилища.

На практика това означава, че извършителите на транспортни престъпления ще могат да запазват шофьорските си книжки, но ако са налице изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства.

За кои деяния няма да е задължително отнемане на шофьорска книжка?

Следва да бъдат уточнени престъпленията, за които новото правило ще бъде валидно. Това са на първо място: престъпното причиняване на ПТП, чийто хипотези бяха уточнение вече в блога – тук. В тази хипотеза попада и управлението на МПС под въздействие на алкохол, както и управлението на МПС след употреба на наркотици. На последно място – управлението на МПС в срок на изтърпяване на наказание лишаване от правоуправление, наложено по административен ред.

Кои смекчаващи обстоятелства са изключителни или многобройни?

Според българското законодателство смекчаващите и отегчаващи обстоятелства са обстоятелства извън състава на престъплението, които обуславят налагането на по-леко или съответно по-тежко наказание. Те могат да бъдат свързани с личността на дееца, но така и със самото престъпление. Тяхното определяне е много специфична и понякога доста сложна дейност. Трудно е изначално да се определят дадени обстоятелства като смекчаващи или отегчаващи. В контекста на днешния материал такива могат да бъдат липсата или наличието на множество предишни нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП), причините за извършването на престъплението, както и данните за личността на обвиняемия (образование, работа, възраст) и др.

В наказателното право няма изискване за конкретен брой смекчаващи обстоятелства, за да се прецени, че е налице тяхната многобройност. Така, за някои съдебни състави може да са достатъчни 3-4 смекчаващи обстоятелства, доколкото за други може да се необходими повече, за да бъде наложено по-леко наказание.

Изключително смекчаващо обстоятелство може да бъде и само едно, стига неговият характер да е такъв, че да е в основата на извършването на деянието. Такова обстоятелство може да бъде причината за управлението на МПС-то или разстоянието, което е изминато.

Може ли и без да са налице многобройни или изключителни смекчаващи обстоятелства, да не се стигне до отнемане на шофьорска книжка?

Възможно е. Съгласно разпоредбите на наказателното право е възможно да не се стигне до отнемане на шофьорска книжка и без да са налице такива обстоятелства. Това е хипотезата, при която се сключва споразумение с прокуратурата. В този случай лицето се признава за виновно, а защитникът му може да сключи споразумение с прокуратурата за по-леко наказание. Една от предвидените възможности е именно да не се наложи задължителното до този момент допълнително наказание – отнемане на шофьорска книжка. Тази хипотеза, обаче, на практика е трудно приложима, когато се касае за шофиране под въздействие на алкохол и шофиране след употреба на наркотици. Това е така, защото съобразно правилата на ЗДвП в тези хипотези шофьорската книжка се отнема на място, още преди да бъде установено наличието или липса на престъпно деяние.

Самото решение на Върховния съд можете да прочетете тук.

Ако темата Ви се е сторила интересна, разгледайте блога за още подобни материали. Там ще намерите още теми в раздел “административно право”, както и в раздел: “наказателно право” .

5/5 - (20 гласа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *