Наказателно право

Наредба за установяване на алкохол и наркотици – промени?

Шофиране след употреба на наркотици.

Наредба за установяване на алкохол и наркотици в кръвта на водачите – нови промени?

Наредба за установяване на алкохол и наркотици в кръвта и новите промени? Какво означава това? Накратко – в портала за обществени консултации е публикуван проект за изменение на наредбата, с която се установяват концентрацията на алкохол и наркотици в кръвта на водачите. Пълния текст можете да прочетете тук. В нея са предвидени множество изменения, някои от които правилни и отдавна закъснели, а други – меко казано “екзотични”. Тъй като тези изменения касаят пряко моята работа, няма как да се въздържа от кратък коментар. Ето какво предвиждат готвените измения:

Премахнато е взимането на проба урина.

Едно от най-съществените изменения е премахването на пробата урина. Това означава, че на водачите решили да дадат проба в законоустановения срок ще се взима само и единствено проба кръв. Намирам това изменение за правилно, доколкото наличието на наркотични маркери в урината при липса на такива в кръвта, подсказва за тяхната употреба в отдалечен период от времето преди шофирането. И до този момент по-голямата част от съдилищата правилно възприемаха, че водещ е резултатът от кръвните изследвания. Редица дела са приключвали с оправдателни присъди, когато кръвните резултати не са намерили концетрация на наркотични вещества, независимо че такива са били налице в уринните проби. Точно и затова намирам това законодателно решение за правилно и съобразено със съдебната практика.

Минимални прагове на концетрацията на наркотици в кръвта.

Може би най-доброто предвидено изменение е определянето на минимален праг на следи от наркотици в кръвта. Така, както е в цяла Европа. По този начин ще се пресече възможността лица с ниско съдържание на наркотици да бъдат подвеждани под наказателна отговорност, когато е очевидно, че приемът на наркотика е бил в отдалечен период от време преди шофирането и съответно е разграден от организма на водача. Това е още едно законодателно изменение, което намирам за правилно. По-долу ще намерите и таблица на стойностите, над които деянието ще бъде подсъдимо:

Наредба за установяване на алкохол и наркотици в кръвта - прагове.

Отказ за кръвно изследване, заявен пред полицейските органи.

Най-лошото и плашещо изменение, според мен, е предвидената възможност водачът да отказва кръвно изследване пред полицаите. В мотивите за приемането на измененията в тази си част законодателят се аргументира по следния начин: “Съгласно действащата към момента наредба, при положителен резултат от предварително изследване за употреба на наркотични вещества, лицето се съпровожда до лечебно заведение за медицинско изследване. Анализът на практиката към момента показва, че в голяма част от случаите лицата декларират отказ от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба, което води единствено до ангажиране на ресурс на МВР за съпровождането им, както и излишно ангажират медицинските специалисти в лечебните заведения, при оформянето на необходимите по реда на процедурата документи.
С предлаганата промяна се предоставя възможност при желание на лицето да откаже медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба, отказът да бъде деклариран още на етап предварителна проверка, с което да се съкрати процедурата и да се пристъпи към изследването на остатъчната орална течност (слюнка) по колекторния тампон на тест-касетата на теста, с който е установена употребата.”

Според мен, тези промени не са правилни. Моето предчуствие е, че ще се достигне до там полицаите да подготвят документи, в които лицата са “се отказали от кръвно изследване”, без даже да разберат за това. За съжаление, често се случва в практиката ми хора под влияение на стрес изобщо да не разберат какво и защо са подписали. Нещо повече, не намирам за правилно водачът да бъде поставян в ситуация, в която да трябва да взима това решение веднага и под влияението на силна емоция. Не са малко случаите, в които хора са размисляли през времето за явяване в медицинското заведение – 45 или 120 минути. Това време е достатъчно и водачът да се информира пълно и качествено. Точно и заради това се надявам в тази си част измененията да не бъдат приети.

Изследване на слюнка

Най-скандалното за мен изменение е запечатването на касетката от DrugTest-а и изследването на остатъците от слюнка по нея. Това ще създаде множество проблеми и излишно ще затормози производството! Предвидено е тази касета да се съхранява на температура между 4 и 8 градуса. Това означава, че за да се съхрани тази касета правилно са необходими хладилници в районните и хладилни чанти в патрулките.

На следващо място възниква и въпросът – как ще се взима биологичен материал от водачите, без тяхно изрично съгласие? Все още биологичният материал представлява лични данни и взимането му е възможно само и единствено със съдебно разпореждане или с попълване на декларация от лицето, а такава не е предвидена. Проблем е и фактът, че са предвидени едва 3 лаборатории в цялата страна, които да изследват тези остатъци от слюнка по тампона. Тоест, излишно ще се забави производството и отново ще се чакат резултати с месеци.

Заключение относно готвените изменения в наредба за установяване на алкохол и наркотици.

В заключение мога да предположа, че гответните промени в някои отделни части са разумни, но закъснели. В други обаче са ненужни и вероятно ще създадат повече проблеми, отколкото решения. Дали ще бъдат приети тези промени е въпрос, на който времето ще отговори. Дотогава предлагам на читателя да прочете други две мои публикации, посветени на темата – шофиране след употреба на наркотици  и отказ от тест за алкохол и наркотици.


Ако темата Ви се е сторила интересна, разгледайте блога за още подобни материали. Там ще намерите още теми в раздел “административно право”, както и в раздел: “наказателно право” .

5/5 - (18 гласа)

Related Posts

One thought on “Наредба за установяване на алкохол и наркотици – промени?

  1. Дидо каза:

    Здравейте, въпросът ми е , след отказ за употреба на наркотици, след колко време излиза решението и мога ли аз сам да отида да си го взема. Ще съм много благодарен ако ми отговорите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *