Административно право

Бягство от ПТП. Наказания и защита.

Бягство от ПТП

В забързаното ежедневие, все повече зачестяват запитванията към кантората от хора, получили актове за бягство от ПТП. В повечето случаи клиентите изобщо не са разбрали, че извършват нарушение, тъй като се касае за минорни драскотини. Точно и затова създадох този материал, с който да отговоря на няколко важни въпроса: Kакво представлява ПТП? Какви са нашите задължения, ако сме участници в такова? Какви са наказанията при бягство от ПТП и как можем да се защитим в съда?

Какво представлява ПТП.

Съгласно разпоредбите на ЗдВП: “Пътнотранспортно произшествие” е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.”

Тоест, според законa ПТП е всяко съприкосновение на автомобила, което е довело до щети. Независимо дали на други участници в движението или върху имущество. Щетите могат да бъдат минорни, дори невидими с просто око, но въпреки това за водача се създават задължения. Неспазването им се квалифицира като бягство от ПТП и подлежи на санкция.

Задължения при ПТП.

Законът предписва два тип поведение, в зависимост от това дали при настъпилото ПТП щетите са само имуществени или има и пострадали хора. Ще разгледаме и двата типа.

Nota Bene! Независимо от типа ПТП водачът е длъжен без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието. Също така, участниците са длъжни да предоставят данни за своята самоличност и застраховка “Гражданска отговорност.”

Задължения при ПТП само с имуществени щети.

Ако при ПТП-то са възникнали единствено имуществени щети, то водачът има задължение да окаже съдействие за установяването на вредите от произшествието. При съгласие относно вината, водачите попълват двустранен протокол, като не е нужно да звънят на 112 и да уведомяват за настъпилото ПТП. Ако е налице неразбирателство относно вината, тогава водачите следва да позвънят на 112 и да изпълняват дадените им указания.

Когато се касае за т.нар. паркинг щети, когато по невнимание е одраскан или ожулен чужд автомобил, без другият водач да е на място, за да не се квалифицира деянието като бягство от ПТП е достатъчно виновният водач да остави начин за контакт с него. В такава ситуация, за сигурност, може да се позвъни и на 112 и да се съобщи за инцидента. Органите ще запишат вашите данни, като не би следвало да изпращат екип.

Напускане на ПТП

Задължения при ПТП с пострадали лица.

Когато при ПТП са пострадали хора, участниците в произшествието са длъжни да останат на място и да изчакат органите на МВР. Изключение се допуска, единствено когато следва да се превозят пострадали до болница или друго лечебно заведение. В този случай, участникът е длъжен незабавно да се върне на местопроизшествието. Изпълнението на това задължение може да се окаже ключово за наказателната отговорност на лице, когато ПТП-то представлява престъпление. Повече можете да прочетете в материала ми, посветен на катастрофите, представляващи престъпление.

По време на ПТП, до пристигането на органите, участниците в него са длъжни съобразно необходимостта да вземат мерки за безопасността на движението и да окажат помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за тях. Те следва да не променят положението на колите, освен ако не пречат на движението, и да вземат мерки за запазването на следите от ПТП-то. Също така са длъжни да не консумират алкохолни напитки.

Nota Bene! При пристигане на местопроизшествие, органите на Пътна полиция задължително правят изследване за алкохол, а при необходимост и за наркотици. Затова съветвам участниците в ПТП с пострадали лица да не консумират наркотици, както и лекарства, които могат да повлияят върху тестовете на КАТ. Повече информация за проверката можете да прочетете в материала посветен на отказа от тест за алкохол и наркотици.

Санкции при бягство от ПТП.

Бягство от ПТП се наказва като неизпълнение на задължение при ПТП. Санкцията е лишаване от правоуправление за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 лв. до 200 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е лишаване от правоуправление за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 лв. до 300 лв. Тази санкция се налага дори когато се касае за дребни щети като дребни одрасквания върху боята на автомобила. В определени хипотези бягство от ПТП се квалифицира като престъпление. Кога точно, можете да прочетете в предишния ми материал.

Друга санкция, свързана с неизпълнение на задължение при ПТП е възможността застрахователят да откаже изплащане на щетите. Разпоредбите на Кодекса за застраховането освобождават застрахователя от изплащане при неизпълнението на задължение, предвидено в закон. Бягство от ПТП безспорно представлява неизпълнение на задължение от ЗдВП. Отделно, застраховател платил по застраховка „Гражданска отговорност”, може да търси платеното обезщетение от избягалото лице, ако то е било виновно за ПТП-то.

Nota Bene! В обществото властва митът, че когато лице направи бягство от ПТП, то се смята, че е консумирал алкохол и подлежи на наказателноправна санкция. Това не е така! А какви са последиците от шофиране под въздействие на алкохол, можете да прочетете в материала ми по темата.

Обжалване на акт за бягство от ПТП.

Наказателното постановление за бягство от ПТП подлежи на обжалване пред съответния районен съд. Доста често са налице чисто формални основания, причинени от грешки на полицейските служители водещи до отмяна на санкцията. Те обикновено се забелязват от опитни юристи, затова и моят съвет е винаги да се консултирате с добър адвокат по административно право.

Възможно е при съдебно обжалване да се стигне до намаляване на санкцията до минимума. Това се случва най-често, когато наказващият орган налага наказание по-голямо от минималното без да изложи мотиви защо.


Ако темата Ви се е сторила интересна, разгледайте блога за още подобни материали. Там ще намерите още теми в раздел “административно право”, както и в раздел: “наказателно право” .

5/5 - (5 гласа)

8 thoughts on “Бягство от ПТП. Наказания и защита.

 1. Алеко Анастасов каза:

  Здравейте,
  Имам следния казус.
  В Словения при маневра с кемпер бутнахме огледалото на един местен. Не е счупено или одраскано нищо. Падна му капачката и ние я сложихме обратно. Няма нищо и по кемтера. Извинихме се на човека но той изпадна в криза. Искаше ни документите, псуваше, заплашваше ни и се опита да влезе в кемпера, блъскаше по стъклата и накрая застана отпред и не искаше да ни пуска. Снима ни номерата и накрая хора от улицата го прибраха от платното. Разбира се веднага ни се обадиха от Словенската полиция и ние разказахме какво се е случило. Днес обаче ни казаха, че трябва да отидем там и да дадем становище и да подпишем документи. Обяснихме им че нямаме път към Словения, но ще им съдействаме с всичко. Нямаме намерение да се укриваме, защото не е имало щети.
  Въпросите ми:
  Какво би станало ако се вдигнем и отидем до там? Не разбираме словенски и не е ясно какво точно ще подписваме.
  И съответно ако не отидем какви може да са последствията?
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   Казусът Ви е доста интересен и едва ли би имал еднозначен отговор, без цялостно запознаване с него. Словения е страна с която имаме сключен договор за правна помощ и разпит може да се извърши по делегация, без да е нужно да ходите до там.
   Поздрави,
   адв. Бозов

 2. Пламем Първанов каза:

  Здравейте.

  Може ли да ни обвинят в бягство от ПТП, при положение, че не сме разбрали за такова ?

  Казусът е следният:

  При паркирано положение, кола зад кола, не кола до кола, при връщане на заден ход, за да може да излезне с пълен ляв напред, е закачена друга кола с теглич. Въпросът е, че жена ми даже не е разбрала за това, а от кат казват бягство…🤷
  Но тя не е бягала… даже се случило на място, където се виждаме с другият участник редовно…

  Има ли как законово да отпадне обвинението за бягство от ПТП и да се подпише двустранен протокол ? (Има видео, на което се вижда как дава назад, но дали го е ударила или е спряла прекалено близо, не се разбира 🤷 )

  1. Здравейте, винаги има възможност да отпадне наказателното постановление. Обадете се, когато излезне и ще разговаряме подробно. Поздрави, адв. Бозов.

 3. Елица каза:

  Здравейте, блъснаха колата на майка ми преди 10 дена. Другият човек е признал вината, но не се е стигнало до подписване на двустранен протокол, защото той е трябвало да бърза много за някъде. Разменили са си телефонните номера и се уговорили да се видят по-късно на същия ден, за да установят щетите по-добре на спокойствие. Въпросният господин не се появява на мястото и на следващия ден се обажда и казва, че не е в града. От там нататък майка ми загубва всякаква връзка с него – той не отговоря на обаждания и съобщения вече 7-8 дена.
  Разбирам, че е трябвало тя да настоява за подписване на протокол на място. Но сега е минал периода за застраховката и щетите (около 300лв) по нейната кола остават сама да си ги плаща.
  Има ли смисъл да се звъни в полиция и да се заявява случай за бягане от ПТП или вече е късно за каквито и да е обжалвания? Дали ако беше звъннала в няколко дневен срок след произшествието, полицията щеше да може да направи нещо?

  1. Здравейте, все още не е късно да си потърсите вредите, които друго лице Ви е причинило виновно. Ако желаете повече информация, не се колебайте да се свържете с мен. Поздрави, адв. Бозов

 4. Деян Стойнев каза:

  Здравейте! При маневра назад в глуха улица с паркирани коли от двете страни закачих и счупих предна броня на паркираният от лявата страна на улицата джип. Съответно при него се счупи предна броня отдясно и одран според собственика и вдлъбнат калник. На мен задната броня отлявата страна и калника пострадаха. Шофьорът на паркираната кола се опасява че няма застрахователя да му плати колкото ще му поискат майсторите за ремонта и иска да му платя на ръка. Мога ли да откажа и да разчитам само на двустранния протокол и какво се прави ако откаже да подпише протокола? Благодаря!

 5. Илия Попов каза:

  Здравейте , пред три месеца един господин ме блъсна отзад в трафика.
  След което си премести колата на 200 метра заключи колата и си тръгна.
  Обадих се на 112 на полицията дойде кат полиция написаха протокол и там каквото в нужно казаха ,че колата която ме е ударила има гражданска отговорност в Булстрад .
  От там отивам в Булстрад огледи 2 пъти.
  И накрая ми отказват плащане понеже кат не е остановил водача и не е наказан.
  Ходих и до кат от ми казват ,че собственикът на колата която ме блъсна не се явява и не си получава призовките ,и най интересното ,че това можело да протече с години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *